Kundalini yoga is door Yogi Bhajan in 1968 naar Amerika gebracht. Voordien werd het alleen beoefend door wijze monniken in India.  Het is duizenden jaren geleden ontstaan, toegepast en verbeterd en omvat een enorme kennis over de mens.

Kundalini Yoga, ook wel bekend als de yoga van het bewustzijn,  werkt krachtig en doeltreffend. De manier van ademen wordt tijdens oefeningen aangegeven en er wordt veel gebruik gemaakt van dynamische oefeningen. De oefeningen zijn afwisselend, soms pittig, soms rustig. Beoefenen van Kundalini yoga versterkt het zenuwstelsel en brengt de hormoonklieren  in balans. Ze vermindert stress en grote kans dat je je na de les ontspannen, helder en energiek voelt.

Een les heeft  een vaste structuur en bestaat uit een kriya, ontspanning en meditatie. Een kriya is set, een vaste volgorde van houdingen en ademhalingsoefeningen met een bepaald doel. Er zijn er een heleboel, zo is er bijvoorbeeld een kriya om om te gaan met stress; voor de nieren; voor schouders en nek; om boosheid te controleren, voor het geheugen, voor de lymfeklieren, voor het instinctieve zelf, een kriya die werkt op de chakra’s gezamenlijk of speciaal op de navelchakra. Voor een ieder is er de mogelijkheid een kriya die je aanspreekt of met welk thema je bezig bent, thuis te gaan beoefenen. De meditatie is vaak in de vorm van het zingen van een mantra,  begeleid door mooie muziek.